Ny skulptur til Lillesand!

Under Kulturnatta i Lillesand, ble metalkunstner Håkon Gåre sitt nyeste verk avdukes i S.N. Hansens park. Det er en skulptur med navn «Hineni», som betyr «Her er jeg». Skulpturen er laserskjært og knekt hos oss og vi er stolte over å kunne bidra til å spre lys under mørketiden, og samtidig støtte lokal kultur!

Se bildeserie under og tekst fra den opprinnelige artikkelen hos lillesandsposten.no.

last ned (3)
18Large
12Large
27 (Large)
2021-11-16 14_10_13-Ny skulptur i parken
last ned (2)
TEst (Stor) (1)
previous arrow
next arrow
last ned (3)
18Large
12Large
27 (Large)
2021-11-16 14_10_13-Ny skulptur i parken
last ned (2)
TEst (Stor) (1)
previous arrow
next arrow


Verket er en 173 cm høy «metallboks», som er 7,5 cm dyp.

– Høyden er den samme som gjennomsnittshøyden til en nordmann, sier Gåre.

Striper
På hver side av boksen er det skåret mange striper gjennom platene, ved hjelp av laser. Stripene utgjør bokstaver, og til sammen blir de en setning: «HER ER JEG».

På innsiden av metallboksen er det montert lys, og lyset fra innsiden skinner gjennom stripene. Lyset slår seg på om kvelden, så teksten står tydeligere fram i mørket.

Lys og varme
Skulpturen er laget av 5 millimeter tykke cortenstål-plater. Gåre har behandlet overflaten, blant annet med lokalt saltvann, for å få den til å ruste.

– Den er verken figurativ eller fargerik. Men det er masse mening og rom for tolkning, hvis man tenker og graver litt dypere. Jeg ser for meg folk se den når de haster forbi, innesluttet i vintermørket, og det regner, blåser og er kaldt, sier Gåre.

Han håper de kan føle en støtte av å lese de betryggende ordene som gløder fra skulpturen.

– Jeg håper folk tenker at det er noen der, for dem. En varme. Selv om det ikke alltid føles sånn. Lyset slår seg på når ting er på sitt mørkeste, sier han.

Mental helse
Skulpturen og budskapet kan tolkes på mange måter.

– Alle trenger å bli sett. Her er jeg! Det å føle seg sett er noe av det vakreste og deiligste som finnes. Du føler deg komplett og forstått. På samme tid kan det å føle seg oversett, ikke forstått, glemt, utelatt, valgt vekk – være roten til mye vondt, sier han.
«Her er jeg» kan også handle om å være til stede i øyeblikket. Å være til stede her og nå kan for mange fremstå som en vanskelig oppgave. Hvordan får folk til det, liksom? Vi lever gjerne dagen i dag med utgangspunkt i minner fra i går, der målet ligger et sted fram i tid, sier Gåre.

Å ikke bli sett
Skulpturen har et røft, kantete og hardt ytre, i sterk kontrast til omgivelsene.

– Det handler om fasade. Det kan sammenlignes med en svær, hard mann, som er tøff på utsiden, og snakker lite om følelser. Kanskje han har noen dysfunksjonelle relasjoner med familien eller venner? Kanskje han er rar, slem, fæl, dust eller kriminell? Men han føler ikke nødvendigvis mindre enn andre. Det er selvfølgelig mange kvinner dette også gjelder, men stereotypisk sett er vi menn ikke så trent i å skulle åpne oss og prate om vårt innerste. Innerst inne vil han kanskje bare bli sett. Kan hende han faktisk føler mer. Hineni kan være et rop om hjelp, skjult bak andre handlinger, sier Gåre.

Kunstneren har bevisst prøvd å gjøre det vanskelig å lese de tre ordene på skulpturen.

– Det er ikke lett å se inn i et menneske, spesielt ikke dersom overflaten er lukket. Ord kan være vanskelige. Samtidig, hvis vi endelig våger å si det vi tenker, kan vi oppleve at ordene inne i oss ikke har den forstyrrende effekten på andre som vi har fryktet. Det kan være vanskelig å snakke, men det å ytre tankene vi gjemmer kan ha en magisk effekt, sier Gåre.

Her var jeg
Mennesket har også alltid hatt behov for å sette spor.

– Her er jeg. Det har mennesket tagget på dovegger på utesteder og skoletoaletter, og malt som hulemalerier i Frankrike for over 32.000 år siden, sier Gåre.

Kanskje som en frykt for å bli glemt.

– En venn av meg så skisser av skulpturen, og fikk assosiasjoner til en gravstøtte. Det hadde ikke jeg tenkt på før, men hun har et poeng. En gravstein brukes jo også til å si «Her er jeg». Eller kanskje «Her var jeg», sier Gåre.
 
Kunstverket blir stående å lyse opp Lillesand sentrum i mange år fremover, som en påminnelse om å ta vare på hverandre.